dimarts, 17 de març del 2015

dimarts, 10 de març del 2015

Pompeia i el volcà Vesuvi. Documental

Pompeia és una ciutat de l'antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l'erupció del Vesuvi l'any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d'Herculà i Oplontis) fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, ja que totes tres ciutats «constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en un moment precís del passat, i no tenen equivalent enlloc del món»
Erupció del volcà Vesuvi. A l'alba d'aquella data fatídica de l'any 79 va aparèixer sobre el Vesuvi un gran núvol en forma de pi. A les deu del matí, els gasos que empenyien des de l'interior van fer explotar la lava solidificada que obstruïa el cràter del volcà i la van reduir a innombrables fragments (el lapil·li) que foren projectats sobre Pompeia, juntament amb una pluja de cendra tan espessa que tapava el sol. Entre terribles sacsejades tel·lúriques i exhalacions de gasos verinosos, la ciutat va deixar d'existir aquell mateix dia i va romandre colgada durant segles sota una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques. S'ha calculat que dels 10.000 habitants que es creu que vivien a Pompeia en aquella època, en van morir uns 2.000, els uns ofegats pels gasos durant la fugida, d'altres dins de casa seva, aixafats per les teulades ensorrades sota el pes del lapil·li. Font:http://ca.wikipedia.org/wiki/Pompeia

dimarts, 3 de març del 2015

El Sòl, les roques i els minerals

El sòl o terreny és el material natural disgregable fàcilment sota l'acció de petits esforços que resulta de la meteorització (física o química) de les roques. Està format per partícules sòlides (que poden ser també orgàniques), aigua (lliure, adsorbida o en forma de vapor) i aire (lliure o dissolt en l'aigua).
Per saber-ne més fes clic damunt la imatge i veuràs un video molt interessant.
https://www.youtube.com/watch?v=i4iGOeCjF00


I sota el sòl que hi trobem? Fes clic a la imatge de sota que hi ha a continuació i aprendràs un munt de coses més!!
http://agrega.educa.madrid.org/visualizador-1/es/pode/presentacion/visualizadorSinSecuencia/visualizar-datos.jsp


LA IMPORTÀNCIA DELS MINERALS EN EL NOSTRE DIA A DIA.