dijous, 6 de novembre del 2014

La vida en el mar

Has pensat mai en la vida que hi ha dins del mar? Amb aquest video ens podem fer una idea de perquè hauriem de cuidar-la entre tots una mica!

Jelly Jeff / 2011 from Jacob Frey on Vimeo.

dimarts, 3 de juny del 2014

Parlem del temps

El programa "Caçadors de paraules" busca paraules relacionades amb els fenòmens meteorològics, és a dir, amb la pluja, el vent, els núvols o les previsions dels meteoròlegs.

El presentador del programa, Roger de Gràcia, viatja a Camprodon, el lloc on plou més de tot Catalunya. Allà, Antoni Surinyach, aficionat a la meteorologia, diu totes les maneres que tenen per referir-se a la pluja. En Roger caça expressions com "roinejar", "xim-xim", "caure quatre gotes", "pluja pixanera", "enganyapastors" o "debatut d'aigua".
Tot seguit, el presentador visita les Oluges, a la Segarra, on parla amb Mateu Solé, un pagès que l'introdueix en el vocabulari propi del temps que fan servir els pagesos.

Edu3.cat

dijous, 22 de maig del 2014

La lupa binocular o microscopi estereoscòpic.



El diseño de este instrumento, también llamado «lupa binocular», se utiliza para ofrecer una imagen estereoscópica (3D) de la muestra. Para ello, y como ocurre en la visión binocular convencional, es necesario que los dos ojos observen la imagen con ángulos ligeramente distintos. Obviamente todos los microscopios estereoscópicos, por definición, deben ser binoculares (con un ocular para cada ojo), por lo que a veces se confunden ambos términos.
Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Microscopio_%C3%B3ptico


dimarts, 6 de maig del 2014

Visitem una mina

Tema 7. Minerals i roques

Un mineral és una substància sòlida d'origen natural i inorgànica que té una estructura i una composició química determinada i que varia molt poc.

 
Una roca és un agregat d'un o més minerals en què les característiques i propietats de cada mineral es conserven.

dimecres, 19 de març del 2014

Tema 8. L'atmosfera terrestre

Què és l'atmosfera?
L'atmosfera és la capa gasosa que envolta les superfícies de la geosfera i de la hidrosfera; és, per tant, la capa més externa de la Terra.. No obstant, si ens atenem a la composició d'aquesta capa haurem d'indicar que, a més del gasos, formen part d'ella partícules sòlides i líquides en suspensió, tant d'origen natural com produïdes per l'activitat humana.

L’atmosfera terrestre from Eduardo Banqueri Forns-Samsó



Per saber-ne més fes clic AQUI 

dimarts, 18 de febrer del 2014

Tema 6. El sistema solar. Les constel·lacions

Les constel·lacions són agrupacions d'estels, que les antigues civilitzacions reconeixen en el cel nocturn i que associaven a formes, o personatges mítics. Els antics grecs, per exemple,  van observar 48 agrupacions d'estrelles que formaven dibuixos diversos en el firmament. Amb una mica d'imaginació veien dibuixats, sobre els punts brillants que eren les estrelles, figures de la seva mitologia, animals, objectes, etc. D'aquestes constel·lacions, es conserven els noms de 47 d'elles: Auriga, Casiopea, Centaure, Cetus (balena), Coma Berenices (cabellera de Berenices), Cygnus (Cigne), Hèrcules, Dragó... i així fins a 88 constel·lacions visibles en els dos hemisferis: nord i sud.  





















http://www.jouscout.com/astro/constel.htm

Tema 6. L'univers i el sistema solar

ELS PLANETES.
Són astres que giren al voltant del Sol. No tenen llum pròpia, sinó que reflecteixen la llum solar. Els planetes tenen diversos moviments. Els més importants són el de rotació i el de translació. Pel moviment de rotació, giren sobre ells mateixos pel seu eix. Això determina la durada del dia del planeta. Pel de translació, descriuen òrbites en cercle a l'entorn del Sol. Cada òrbita és l'any del planeta. Cadascun triga un temps diferent a completar-la. Com més lluny, més temps. Giren gairebé en el mateix pla, excepte Plutó, que té l'òrbita més inclinada, excèntrica i allargada. 
FONT: http://www.xtec.cat/~rmolins1/solar/cat/planetes.htm

dijous, 30 de gener del 2014

Mètodes de separació de mescles

Els principals mètodes de separació de mescles heterogènies són: 
1. Decantació 
2. Filtració
3. Separació magnètica

 

Els principals mètodes de separació de mescles homogènies són: 
1. Evaporació 
2. Destil·lació